Apple TV Nedir? Ne İşe Yarar?

apple-tv-hero.png

Merhabalar,

Bu yazımda Apple TV’nin ne olduğu, ne işe yaradığından bahsederken, bana göre neden satın alınmalı ve neden satın alınmamalı gibi konulara değineceğim.

Apple TV Nedir?

Öncelikle en basit haliyle Apple TV, televizyonunuza “smart tv” özelliği kazandıran bir cihazdır. Cihazın barındırdığı uygulamalar sayesinde sınırsız film,dizi,müzik ve video keyfi yaşayabilirsiniz. Bu uygulamalardan bazıları tabi ki hepimizin aşina olduğu YouTube ve  iTunes Store gibi uygulamalar. Aynı zamanda cihaz TED, NFL, NBA, Red Bull TV ve Netflix gibi uygulama ve kanalları da içerisinde barındırıyor. Fakat bu ugulamarın çoğu ülkemizde çok yaygın olmadığı için açıkçası bizler için çok fayda sağlamıyor. Ayrıca 4. nesil Apple TV’lerde App Store da mevcut. Fakat şuan uygulama sayısı bana göre biraz yetersiz.

Film ve Müzik

Açıkçası iTunes Store içerisindeki film ve müzik arşivi  ülkemiz için kesinlikle beklentilerin çok üzerinde. Neredeyse bütün filmleri Türkçe altyazı/dil desteğiyle izleyebiliyorsunuz. Ve bu filmleri ister satın alabiliyor ister kiralayabiliyorsunuz. Fiyatlar ise HD yayınlar için satın almak istediğinizde 18.99 tl civarında, eğer kiralamak isterseniz de 4.99 tl civarında. SD yayınlar için ise fiyatlar 12.99 ve 3.99 civarında. ( Tabi ki fiyatlar ortalama fiyatlardır. Bu fiyatlar değişkenlik gösterebilir.)

 

sihirli-elma-apple-tv-arayuz

 

İlgi Çekici Diğer Özellikler

Öncelikle cihazın bana göre en iyi ve işe yarar özelliklerinden biri, eğer bir iPhone, iPad veya Mac sahibi iseniz, cihazınızda mevcut olan “Airplay” özelliği sayesinde kablo bağlantısı olmadan direkt olarak ekranınızı televizyonunuza yansıtabiliyorsunuz. Ve mobil cihazınızdaki müziklerinizi, videolarınızı, sunumlarınızı ve hatta oyunlarınızı televizyonunuzdan görüntüleyebiliyorsunuz. Fakat açık konuşmak gerekirse yüksek boyutlu oyunlarda kasma olabiliyor. Ama kesinlikle rahatsız edici boyutta değil.

Bir diğer ekstra özellik olarak da, App Store üzerinden iPhone’unuza veya iPad’inize indireceğiniz “Remote” uygulaması sayesinde Apple TV’yi hem kontrol edebiliyor hem de iPhone/iPad’inizi klavye olarak kullanabiliyorsunuz. (Tahmin edersiniz ki bir şey yazmanız gerektiğinde televizyon üzerinden klavyeyi, kullanmak pek de kullanışlı olmuyor.) Bu nedenle Remote uygulaması gayet yararlı olmuş. Sadece “Lightning to HDMI” kablo 159TL iken, 279TL fiyatlı bir 3. nesil Apple TV almak bana göre çok daha mantıklı.

Kullanıcılar bu özelliklerin tamamını “Apple” farkıyla deneyimliyor. Yani Apple, her zamanki gibi birçok kısıtlamanın yanında, kullanıcıların karşı koyamayacağı özellik ve servislerle kendine has tutumunu bu cihaz serisinde de sergilemiş.airplaymultiplayer-1l

 

Sonsöz

Yani eğer sıkı bir Youtube takipçisi ve film izleyicisi iseniz, Apple TV sizler için gerçekten biçilmiş kaftan. İnternetin olduğu her yerde bu akıllı küçük cihaz sayesinde sınırsız bir dizi/video/müzik/film arşivini yanınızda taşıyabilirsiniz.

Merak eden arkadaşlarımız var ise Apple TV 3. ve 4. nesil karşılaştırma yazısına blogum üzerinden ulaşabilirsiniz.

İlginiz için teşekkür ederim 🙂

 

2 comments

  1. merhaba. apple tv almak istiyorum ama hangisi benim için en doğrusu olacak karar vermeme yardımcı olabilir misiniz? öncelik kullanım amacım ipad’de izleyeceğim videoları tv’ye aktarmak olacak. belki bir de üyeliğim olan netflix, puhutv, blutv gibi uygulamaları kullanabilirim. şu anda playstation ile netflix’i kullanıyorum tv’de. 3. nesil yeterli olur mu bu işlemleri yapmam için? teşekkürler.

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba, Bence burada karar vermeniz gereken konu, işin içine iPad’in girmesi mi girmemesi mi? Çünkü yeni nesil Apple TV alınarak bütün bu platformlar iPad’e ihtiyaç olmadan Apple TV üzerinden kullanılbilir. Aynı zamanda daha az bir bütçeyle bir önceki Apple Tv alınarak iPad’i AirPlay ile TV’ye aktararak ta bu platformlar izlenilebilir. Yani tamamen sizin bütçeniz ve ne kadar süre ile TV’de kullanmayı düşündüğünüz ile ilgili..

      Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.